desery 24.07.2023

chude ciasto miodowe

1 godz. 0 min.
6 porcji
Chude ciasto miodowe
olyina, stock.adobe.com
0

Wypróbuj ten przepis, a na pewno będziesz się do niego często odwoływać. Chude ciasto miodowe przygotowuje się na wodzie i oleju roślinnym, a do kremu używa się kremu kokosowego. Bardzo prosty i wygodny sposób na przygotowanie przepysznego deseru.

Składniki

do testu:
  • mąka - 380 g
  • miód - 150 g
  • cukier - 200 g
  • soda spożywcza - 1 łyżeczka
  • wanilina - na czubku noża
  • Olej roślinny - 110 ml
  • woda - 100 ml
do kremu:
  • śmietana (Kokosowe) – 500 ml
  • cukier puder - 4 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj cukier i miód, rozpuść w łaźni wodnej.

Dodaj sodę, wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty.

Wyjmij miskę z kąpieli wodnej, dodaj wanilinę, masło, mąkę i ciepłą wodę. Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

Podziel ciasto na 6 identycznych kawałków, rozwałkuj ciasta i piecz kolejno w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ciasta szybko się upieczą, więc nie oddalaj się od piekarnika.

Usmaż jedno ciasto bardziej niż pozostałe, a następnie pokrusz wałkiem do ciasta. To będzie okruchy do dekoracji ciasta.

Krem kokosowy ubij z cukrem pudrem, aż osiągną stabilne szczyty.

Złóż chude ciasto miodowe, obficie smarując ciasta kremem.

Posmaruj wierzch resztą śmietany, posyp przygotowaną kruszonką i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy