desery 19.07.2023

pastylka wiśniowa

6 godz. 0 min.
4 porcje
Pastila wiśniowa
domnitsky, stock.adobe.com
0

Dawno, dawno temu pastylka była jednym ze sposobów na zachowanie jagód i owoców przez długi czas. Szczególnie często przygotowywano ją w klasztorach, ponieważ pastylkę można spożywać nawet w okresie postu. Teraz jest to popularny zdrowy i bardzo smaczny przysmak na herbatę. Dzielę się przepisem na wiśnie!

Składniki

  • wiśnia - 1 kg
  • cukier (lub słodzik) – 200 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z wiśni i zagotuj.

Dusić przez 5 minut i dodać cukier lub substytut do smaku.

Gotuj wszystko razem przez kolejne 7-10 minut na małym ogniu.

Ubij masę blenderem i połóż cienką warstwę na pergaminie.

Suszyć pastylkę przez 5-6 godzin w suszarce zgodnie z instrukcją lub w uchylonym piekarniku w minimalnej temperaturze.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy