desery 16.07.2023

Lody czekoladowe

20 min
4 porcje
Lody czekoladowe
Niko, stock.adobe.com
0

Uwielbiam lody, więc często robię je w domu. W zależności od nastroju używam różnych składników i dodatków. Latem najczęściej są to owoce i jagody, a zimą lody czekoladowe od wielu lat niezmiennie pozostają moim ulubionym. Dzielę się z Tobą przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śmietanę i mleko wymieszaj na patelni, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia.

Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka.

Ubij żółtka osobno z cukrem pudrem.

Bez przerywania pracy miksera wlej półfabrykat czekoladowy. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

Wlej powstałą masę do rondla i umieść na małym ogniu. Rozgrzej do 80 stopni i ostudź do temperatury pokojowej.

Włóż do przygotowanej formy i włóż do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co 40 minut wyjmuj lody i ubijaj mikserem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy