desery 17.08.2022

Klasyczna dwukolorowa śmietana

1 godz. 30 min.
4 porcje
Klasyczna dwukolorowa śmietana
zhinna, stock.adobe.com
0

Tradycyjna śmietana, którą najczęściej spotykasz w ulubionych kawiarniach – to dwukolorowe ciasto z białymi i czekoladowymi ciastami. To właśnie my dzisiaj przygotujemy sami. W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste!

Składniki

do ciast:
do kremu:
  • śmietana - 400 g
  • cukier puder - 100 g
  • kwas cytrynowy - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel białka i ubij je na pianę.

Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka.

Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj ciasto szpatułką i przekrój na pół.

Dodaj wanilinę do połowy, a kakao do drugiej.

Piec oba ciasta w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy ciasta ostygną, pokrój je na pół.

Ubij śmietanę, cukier puder i kwas cytrynowy mikserem.

Zbierz śmietanę i wyślij do lodówki na kilka godzin.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy