desery 22.01.2022

cytrynowe tiramisu

35 min
6 porcji
Cytrynowe tiramisu
msheldrake, stock.adobe.com
0

Jeśli jesteś koneserem tiramisu, tak jak ja, koniecznie zrób to z tym przepisem. Delikatny deser z lekką kwaskowatością i niesamowitym cytrynowym smakiem po prostu doprowadza do szału! W razie potrzeby do syropu cukrowego można dodać trochę koniaku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę z cukrem, zagotuj i gotuj przez 2 minuty.

Zdejmij z ognia, ostudź i dodaj sok z cytryny. Syrop jest gotowy.

Podziel jajka na białka i żółtka.

Ubij białka na ostre szczyty, ubij żółtka cukrem pudrem na białe.

Dodaj mascarpone do żółtek i jeszcze raz wszystko dobrze ubij.

W małych porcjach dodaj ubite białka, dodaj skórkę i jeszcze raz wymieszaj.

Zanurz każde ciasteczko w syropie na kilka sekund.

Posmaruj spód talerza odrobiną kremu.

Ułóż ciasteczka w jednym rzędzie i ponownie dodaj krem. Powtarzaj procedurę, aż zabraknie półfabrykatów.

Posmaruj wierzch grubą warstwą kremu i wygładź. Wstaw deser na 5 godzin do lodówki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy