desery 22.01.2022

ryż dmuchany

3 godz. 40 min.
4 porcje
Ryż dmuchany
5ph, stock.adobe.com
0

Chcesz rozpieszczać rodzinę niezwykłym smakołykiem? Ugotuj dmuchany ryż! Jest nie tylko podawany jako deser, ale także stosowany w różnych wyrobach cukierniczych. Do gotowania potrzebujesz bezwonnego ryżu, wody i oleju.

Składniki

  • ryż na parze - 160 g
  • woda - 800 ml
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, włóż do rondla, przykryj zimną wodą i zagotuj.

Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.

Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i ponownie dokładnie spłucz.

Połóż ryż na ręczniku papierowym lub tkaninowym i osusz serwetkami. Suszyć ryż przez pół godziny.

Ryż ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wysłać na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Kilkakrotnie wymieszaj ryż drewnianą szpatułką.

Na głębokiej patelni dobrze podgrzej olej roślinny.

Wlej niewielką ilość ryżu, a gdy tylko pęknie, Złap łyżką cedzakową. Powtórz procedurę z resztą ryżu.

Gotowy ryż połóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj z miodem lub karmelem według własnego gustu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy