desery 22.01.2022

domowe ciasto & 171; Tęcza & 187;

3 godz. 15 min.
8 porcji
Domowe ciasto
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Czy za oknem jest ciemno i zimno? Czas zadowolić rodzinę jasnym ciastem "Tęcza". Kolorowy deser zaskoczy nie tylko swoim wyglądem, ale także smakiem. Na wierzchu ciasto można ozdobić pięknymi cukierkami, czekoladowymi kroplami lub posypką do ciasta.

Składniki

do ciast:
do kremu:
do posypania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozetrzyj zmiękczone masło cukrem na biało.

Dodaj po jednym jajku, ciągle ubijając mikserem.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, wlej ciepłe mleko. Ubijaj wszystko razem przez 2-3 minuty.

Podziel ciasto na 6 części i pokoloruj każdą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przykryj formę o odpowiedniej średnicy papierem do pieczenia.

Wlej ciasto tego samego koloru i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

Powtórz z resztą ciasta, za każdym razem zmieniając papier do pieczenia.

Podgrzej połowę śmietany w łaźni wodnej, ale nie gotuj.

Dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Dodaj pozostałą połowę śmietany, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Ubij zimną śmietanę mikserem, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Na szerokim talerzu Złóż ciasto, przestrzegając sekwencji kolorów tęczy. Posmaruj każde ciasto kremem.

Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem, posyp posypką do ciasta i wyślij do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy