desery 13.07.2023

ptasie mleczko z arbuza

35 min
8 porcji
Ptasie mleczko z arbuza
irina2511, stock.adobe.com
0

W sezonie arbuzowym staram się nie tylko często kupować soczyste jagody, ale także przygotowywać z nich wszelkiego rodzaju desery. Moje gospodarstwo domowe bardzo lubi pianki z arbuza. Cóż, cieszę się, że zamiast szkodliwych ciast jedzą smakołyki witaminowe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

250 g arbuza zmiel w blenderze.

Wyciśnij sok z pozostałej miąższu arbuza.

Wymieszaj wszystko w głębokiej misce, dodaj mus jabłkowy, syrop glukozowy i 400 g cukru.

Na małym ogniu podgrzej, dodaj agar i gotuj przez 4-5 minut, często mieszając.

Oddzielnie ubij schłodzone białka z kwasem cytrynowym i pozostałym cukrem.

Wlej drobny strumień arbuza i ubijaj z dużą prędkością przez 5 minut.

Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej i umieść na silikonowej macie. Suszyć pianki arbuzowe przez 1 dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy