desery 12.11.2022

Panna cotta z pomarańczą

4 godz. 30 min.
6 porcji
Panna cotta z pomarańczą
SUTTIPONG, stock.adobe.com
0

Panna Cotta jest uważana za jedną z najbardziej wyrafinowanych potraw kuchni włoskiej. Historia tego delikatnego, kremowego deseru sięga ponad 100 lat wstecz. Dzięki temu przepisowi nauczysz się gotować panna cotta z pomarańczą. Ten owoc nadaje deserowi wyjątkowy, świeży i lekki smak.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj pomarańcze, oparz je wrzącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj skórkę jednej pomarańczy na drobnej tarce.

Wymieszaj żelatynę z kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostaw na 30 minut. Podziel śmietanę na dwie równe części. W jednej części dodaj 50 g cukru, wymieszaj i umieść na kuchence, a drugą część włóż do lodówki.

Gotuj śmietanę przez 10 minut po ugotowaniu na małym ogniu.

Zdejmij śmietanę z ognia, przykryj. Wyjmij pozostałą śmietanę z lodówki i ubij w stabilną pianę.

Umieść miskę żelatyny w łaźni wodnej. Wlej żelatynę do gorącej śmietany cienkim strumieniem. Umieść tam skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i bitą śmietanę. Wymieszać.

Wlej Panna Cotta do misek, napełniając pojemnik w 70%. Wyślij do lodówki na 4 godziny.

Obierz pomarańcze, podziel na kliny. Zagotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, wymieszaj resztę cukru razem z plasterkami pomarańczy i sokiem. Niech ostygnie.

Schłodzone pomarańcze wraz z syropem ułożyć w miseczkach.

Udekoruj plasterkami pomarańczy.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy