desery 13.12.2022

Panna cotta z mleka

1 godz. 40 min.
4 porcje
Panna cotta z mleka
Noemi, stock.adobe.com
0

Panna cotta z mleka to niesamowity Włoski deser. Jest delikatny, a jednocześnie ma niepowtarzalny waniliowy smak. Jeśli uzupełnisz go syropem jagodowym lub karmelowym, nie będziesz mógł oderwać się od stołu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj żelatynę. Aby to zrobić, weź trochę mleka, wlej tam żelatynę i pozostaw do spęcznienia na 15 minut.

Resztę mleka wymieszaj z cukrem waniliowym i podpal. Nie musisz gotować mleka, po prostu zagotuj i natychmiast wyłącz. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.

Gdy mleko jest ciepłe, wymieszaj je żelatyną i wlej do foremek. Wyślij deser do lodówki na dwie godziny, aż całkowicie stwardnieje.

Podczas serwowania deser można posypać startą czekoladą lub polać syropem jagodowym.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy