desery 15.07.2023

owocowa pastylka

8 godz. 15 min.
4 porcje
Owocowa pastylka
Siergiej Chołodow, stock.adobe.com
0

Często robię pastylkę owocową. I to nie tylko latem, ale także zimą. Najczęściej używam do tego jabłek, gruszek, pomarańczy i śliwek. Skład zmienia się w zależności od tego, co jest sprzedawane w sklepie. I za każdym razem deser witaminowy okazuje się niesamowicie smaczny!

Składniki

  • owoce (różne) – 1 kg
  • cukier - do smaku
  • Olej roślinny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Owoce przekrój na pół, obierz i zmiel w blenderze.

Przełóż na patelnię, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj przez 5-7 minut od momentu wrzenia.

Wyłącz ogrzewanie i zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.

Wlać przecier owocowy warstwą 0,5-1 cm i wygładzić. Suszyć w piekarniku w temperaturze 65 stopni przez 8 godzin. Polecam trzymać drzwi uchylone.

Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy