desery 06.12.2022

Panna cotta z agarem agarowym

48 min
4 porcje
Panna cotta z agarem agarowym
joanna wnuk, stock.adobe.com
0

Delikatny kremowo-waniliowy deser-panna cotta z agarem agarowym będzie miłym dodatkiem do kolacji lub jako uczta na świątecznym stole. Używam agaru agarowego, aby panna cotta zestaliła się i uzyskała odpowiednią konsystencję.

Składniki

dla panna cotta:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do śmietany dodaj cukier, cukier waniliowy i agar-agar. Umieść na małym ogniu i gotuj ciągle mieszając. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i natychmiast odłożyć na bok.

Poczekaj, aż trochę ostygnie, wlej do foremek i wyślij do lodówki, aby zagęścić.

Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj jagody z cukrem na patelni, podpal i wymieszaj. Jagody dadzą sok, gotuj, aż nadmiar płynu wyparuje.

Podczas serwowania polej sosem Panna Cotta lub gotowym karmelem.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy