desery 03.03.2022

domowa czekolada z kakao i mleka

25 min
4 porcje
Domowa czekolada z kakao i mleka
0

Dla miłośników czekolady jest świetna wiadomość — możesz ją ugotować w domu. Dostosuj ilość cukru i mleka do smaku. Radzę wlać czekoladę do silikonowych foremek lub na blasze wyłożonej pergaminem.

Składniki

  • mleko - 180 ml
  • kakao (proszek) – 100 g
  • masło - 50 g
  • cukier - 60 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej mleko do głębokiej patelni z grubym dnem.

Domowa czekolada z kakao i mleka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj masło pokrojone na kawałki i zagotuj na małym ogniu. Nie gotuj!

Domowa czekolada z kakao i mleka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj cukier i wymieszaj. Aby czekolada była słodsza, zwiększ porcję cukru.

Domowa czekolada z kakao i mleka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodaj trochę więcej gorącego mleka.

Domowa czekolada z kakao i mleka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Umieść patelnię w łaźni wodnej i podgrzewaj przez kilka minut, aż zgęstnieje. Ciągle mieszaj silikonową szpatułką.

Domowa czekolada z kakao i mleka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Wlej czekoladę do foremek i ostudź w temperaturze pokojowej. Po 40 minutach przenieś czekoladę do zamrażarki na 2 godziny.

Domowa czekolada z kakao i mleka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy