![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/6ab62a007991cbab73ecb50b41929da1.jpg)
Chcesz zrobić wyjątkowo pyszny deser? Upiecz ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu. Zwiewny i pachnący dosłownie rozpływa się w ustach. Do dekoracji możesz użyć cukru pudru lub jagód.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 100 g
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- skrobia kukurydziana - 1 art. l
- cukier puder (do posypania) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka od żółtek. Używaj tylko czystych i suchych naczyń.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/2d16f0c62fb00fee19da084aff668ad3.jpg)
Dodaj cukier do żółtek i ubijaj przez 5 minut.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/2d0241c31fd3c5edcf8a8cef93bb5096.jpg)
W osobnym pojemniku ubij białka solą na ostre szczyty.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/b4bb399956adde2fb83aae2a071ff7c6.jpg)
Delikatnie przenieś żółtka do białek i wymieszaj.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/92aac92a6dd49d917730489054a87543.jpg)
Dodaj mąkę zmieszaną ze skrobią i ponownie wymieszaj.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/98f84d7d2d5245b220551836ae64125b.jpg)
Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/0add2d4f97428d789e4f38746c842e39.jpg)
Wymieszaj mąkę ze 150 ml mleka.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/cc2debe5cf90e98b55d026ee9525fb15.jpg)
Pozostałe mleko wymieszaj z cukrem, wlej do wysokiego rondla i zagotuj.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/96fb4ba303aa90882a236a2fd8a348c2.jpg)
Ciągle mieszając, wlej mieszankę mleka i mąki cienkim strumieniem. Gotuj przez 3-5 minut i wyłącz.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/b1f6f4123db70d691eb2d998afc75213.jpg)
Ostudzić, dodać zmiękczone masło i dobrze ubić mikserem.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/1f995566069580deb1db0a439d340f5d.jpg)
Pokrój schłodzony biszkopt na dwa identyczne ciasta.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 11 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 11](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/2060ed95fca0cd19ad720b2367e66283.jpg)
Połóż pierwszą połowę na szerokiej tortownicy i posmaruj kremem.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 12 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 12](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/3fcc4ba39e2dd96616e318f47115b100.jpg)
Delikatnie łyżką dżem i przykryj drugą połową ciasta.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 13 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 13](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/0798607fdd21c23b8cf7156b6657d7cd.jpg)
Posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki na 2 godziny.
![Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 14 Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 14](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/10003/ba44d78152a27fe4c8c4359637f6711a.jpg)