desery 19.02.2023

ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu

1 godz. 10 min.
10 porcji
Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu
0

Chcesz zrobić wyjątkowo pyszny deser? Upiecz ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu. Zwiewny i pachnący dosłownie rozpływa się w ustach. Do dekoracji możesz użyć cukru pudru lub jagód.

Składniki

do testu:
dla warstwy pośredniej:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel białka od żółtek. Używaj tylko czystych i suchych naczyń.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj cukier do żółtek i ubijaj przez 5 minut.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W osobnym pojemniku ubij białka solą na ostre szczyty.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Delikatnie przenieś żółtka do białek i wymieszaj.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj mąkę zmieszaną ze skrobią i ponownie wymieszaj.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Wymieszaj mąkę ze 150 ml mleka.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Pozostałe mleko wymieszaj z cukrem, wlej do wysokiego rondla i zagotuj.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Ciągle mieszając, wlej mieszankę mleka i mąki cienkim strumieniem. Gotuj przez 3-5 minut i wyłącz.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Ostudzić, dodać zmiękczone masło i dobrze ubić mikserem.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10

Pokrój schłodzony biszkopt na dwa identyczne ciasta.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 11

Połóż pierwszą połowę na szerokiej tortownicy i posmaruj kremem.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 12

Delikatnie łyżką dżem i przykryj drugą połową ciasta.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 13

Posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 14

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy