Dżem feijoa to prawdziwa zdrowa uczta, ponieważ owoce tej rośliny są bogate w jod, witaminę C i przeciwutleniacze. Co więcej, ich skórka zawiera nawet więcej niż miąższ. Dlatego nie odetniemy skórki przed przygotowaniem dżemu.
Składniki
- feijoa - 1 kg
- cukier - 700 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz owoce feijoa pod bieżącą wodą, odetnij ogony i widoczne uszkodzenia skórki.
Przenieś przygotowane feijoa do miski blendera z nożami, duże owoce można pokroić na 2-4 części.
Zmiksuj owoce blenderem, aż będą gładkie. W tym celu możesz również użyć maszynki do mięsa.
Dodaj cukier i ubijaj blenderem aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przenieś gotowy dżem do słoików i natychmiast zamknij pokrywkami. Przechowywać w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy