Adjika pomidorowa z czosnkiem, pieprzem i octem

1 godz. 0 min.
3 puszki po 0,3 l
Adżika z pomidorów z czosnkiem, pieprzem i octem
tanchy25, stock.adobe.com
0

Adjika z tego przepisu okazuje się dość paląca. Jeśli nie jesteś fanem zbyt ostrych sosów, zmniejsz ilość gorzkiej papryki i obierz strąki nasion. Pikantna adjika dobrze uzupełni różne potrawy, czy to mięso, ziemniaki czy inne dodatki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę, przepuść przez maszynę do mięsa i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój losowo. Pokrój pomidory na plasterki, obierz czosnek i posiekaj. Przełóż przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa, a następnie wyślij na patelnię do cebuli.

Obierz jabłko ze skóry i rdzenia, pokrój w plasterki, usuń nasiona z ostrej papryki, przepuść wszystko przez maszynę do mięsa. Wyślij powstałą masę na patelnię do pozostałych warzyw.

Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj sól i cukier i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

2 minuty przed gotowaniem dodaj posiekane warzywa i oba rodzaje octu, wymieszaj.

Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
Przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy