Adjika pomidorowa z czosnkiem, pieprzem i octem
Adjika z tego przepisu okazuje się dość paląca. Jeśli nie jesteś fanem zbyt ostrych sosów, zmniejsz ilość gorzkiej papryki i obierz strąki nasion. Pikantna adjika dobrze uzupełni różne potrawy, czy to mięso, ziemniaki czy inne dodatki.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 300 g
- cebula - 1 szt.
- jabłka (odmiany kwaśne) – 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- ostra czerwona papryka - 3 szt.
- Zieleń - 1 pęczek
- Olej roślinny - 3 art. l
- ocet winny (5%) – 50 ml
- ocet balsamiczny - 1 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę, przepuść przez maszynę do mięsa i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój losowo. Pokrój pomidory na plasterki, obierz czosnek i posiekaj. Przełóż przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa, a następnie wyślij na patelnię do cebuli.
Obierz jabłko ze skóry i rdzenia, pokrój w plasterki, usuń nasiona z ostrej papryki, przepuść wszystko przez maszynę do mięsa. Wyślij powstałą masę na patelnię do pozostałych warzyw.
Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj sól i cukier i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
2 minuty przed gotowaniem dodaj posiekane warzywa i oba rodzaje octu, wymieszaj.
Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.