Spróbuj zrobić takie paszteciki – a zdziwisz się, jakie to proste. Ciasto drożdżowe okazuje się bardzo posłuszne do pracy.
Składniki
- mąka - 540 g
- suche drożdże - 10 g
- woda (ciepły) – 300 ml
- Olej roślinny - 55 ml
- sól - 1/2 łyżeczka
- cukier - 30 G
- filet z kurczaka - 300 g
- Grzyby - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
- żółtka - 2 kawałki
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz wszystkie składniki w misce-przesianą mąkę, sól i cukier, suche drożdże, ciepłą wodę i olej.
Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na 40-60 minut, przykrywając miskę folią.
Na oleju roślinnym smażyć pokrojone grzyby i cebulę, mieszając, przez 6-7 minut.
Osobno podsmaż filet z kurczaka na średnim ogniu, 4-5 minut z każdej strony. Następnie zmiel filety w blenderze.
Połącz grzyby, cebulę i mięso z kurczaka. Doprowadź sól i przyprawy. W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany lub śmietany, aby nadzienie było bardziej soczyste.
Gdy ciasto będzie gotowe, zmiażdż je i przenieś na deskę lub stół. Podziel na kulki i zwiń każdą w tortillę o średnicy około 10 cm.
Ściśnij krawędzie pasztecika i połóż na silikonowej macie. Powtarzaj to samo, aż skończy się ciasto i nadzienie. Posmaruj każdy placek żółtkiem za pomocą pędzla do gotowania.
Piecz paszteciki w 180 stopniach przez 15-20 minut. Podawaj na ciepło lub na ciepło.