
Babeczki z czerwonego aksamitu to jasny i apetyczny deser, który jest dość prosty w przygotowaniu. Aby uzyskać piękny kolor pieczenia, musisz wcześniej zadbać o barwnik-musi być dobrej jakości.
Składniki
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 70 g
- Olej roślinny - 70 ml
- sól - 1 szczypta
- kefir - 100 ml
- barwnik spożywczy (czerwony) – 1 art.
- kakao (proszek) – 2 art.
- mąka (pszenna) – 180 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce ubij jajko kurze, dodaj kefir, olej roślinny i barwnik.

Dokładnie ubij płynne składniki trzepaczką.

W głębokiej, osobnej misce połącz suche składniki za pomocą trzepaczki.

Połącz suche i mokre składniki, mieszaj, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto bez grudek.

Przenieś ciasto do torby do gotowania-wygodniej jest rozprowadzać ciasto na foremkach.

Umieść kapsułki muffinowe w foremkach, napełnij je ciastem, nie sięgając aż do góry.

Piecz deser w 180 stopniach przez 20-25 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem – na wyjściu powinien być suchy. Przed podaniem pozwól babeczkom ostygnąć, a następnie posyp cukrem pudrem lub zrób kremowe czapki.
