Klopsiki wieprzowe są zawsze nieco bardziej soczyste i delikatne, ponieważ samo mięso jest GRUBSZE niż wołowina lub kurczak. A z kaszą gryczaną są również oryginalne, bardzo smaczne, satysfakcjonujące i zdrowe, i doskonale komponują się z każdym dodatkiem. Aby uzyskać bogaty smak, możesz dodać trochę gruzińskich przypraw.
Składniki
- mięso mielone - 300 g
- gryka - 120 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 40 g
- śmietana - 1 art.
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- mąka - 1 art.
- marchew - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj kaszę gryczaną do miękkości, ostudź i wyślij do mięsa mielonego z jajkiem, przyprawami i posiekaną cebulą.
Zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie, uformować małe klopsiki i lekko podsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Osobno smażyć drobno posiekaną marchewkę do miękkości, dodać do niej mąkę i wymieszać.
Dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy, wlej wodę do pożądanej konsystencji sosu i zagotuj.
Wyślij klopsiki do sosu i gotuj pod przykryciem do miękkości, około 20 minut.