Różowy łosoś to bardzo smaczna ryba należąca do kategorii "przysmaków". Aby stek z niego był smaczny, ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Marynuj różowego łososia przed gotowaniem, uważaj na ogień i pamiętaj o dodaniu soku z cytryny.
Składniki
- różowy łosoś (stek) – 450 g
- masło - 50 g
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz stek z różowego łososia i osusz ręcznikiem papierowym.
Posyp zmielonym pieprzem, solą i odstaw na 15 minut.
Roztop masło na patelni, ułóż stek i smaż na dużym ogniu przez 4 minuty z każdej strony.
Delikatnie odwróć rybę na drugą stronę, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.
Gotowy stek połóż na ciepłym talerzu, skrop sokiem z cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy