dania główne 22.01.2022

stek z różowego łososia na patelni

25 min
2 porcje
Stek z różowego łososia na patelni
0

Różowy łosoś to bardzo smaczna ryba należąca do kategorii "przysmaków". Aby stek z niego był smaczny, ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Marynuj różowego łososia przed gotowaniem, uważaj na ogień i pamiętaj o dodaniu soku z cytryny.

Składniki

  • różowy łosoś (stek) – 450 g
  • masło - 50 g
  • sok z cytryny - 1 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól morska - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz stek z różowego łososia i osusz ręcznikiem papierowym.

Stek z różowego łososia na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posyp zmielonym pieprzem, solą i odstaw na 15 minut.

Stek z różowego łososia na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Roztop masło na patelni, ułóż stek i smaż na dużym ogniu przez 4 minuty z każdej strony.

Stek z różowego łososia na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Delikatnie odwróć rybę na drugą stronę, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.

Stek z różowego łososia na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Gotowy stek połóż na ciepłym talerzu, skrop sokiem z cytryny.

Stek z różowego łososia na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy