Pyszny obiad może być również zdrowy. Na przykład, jeśli upieczesz Dorado z cytryną w piekarniku. Wykwintne danie spodoba się wszystkim, którzy przestrzegają zdrowej diety i dbają o sylwetkę. A ryba gotuje się bardzo szybko, co jest ważne dla nowoczesnej gospodyni domowej.
Składniki
- Dorado - 2 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- rozmaryn - 7 gałązki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- sól morska - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść rybę z łusek, wypatrosz, opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Dobrze natrzyj Dorado ze wszystkich stron solą, włoskimi ziołami, czarnym pieprzem i odstaw na 10 minut.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół. Wyciśnij sok z jednej połowy, drugą pokrój w małe pół na pół.
Posmaruj rybę olejem, skrop sokiem z cytryny i ułóż na folii.
Włóż kilka plasterków cytryny do brzucha Dorado, resztę zachowaj do podania.
Na wierzch dodaj gałązki rozmarynu, przykryj szczelnie folią i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zdejmij górny arkusz folii i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.