dania główne 22.01.2022

Dorado zapiekane z cytryną i rozmarynem

40 min
2 porcje
Dorado zapiekane z cytryną i rozmarynem
nadianb, stock.adobe.com
0

Pyszny obiad może być również zdrowy. Na przykład, jeśli upieczesz Dorado z cytryną w piekarniku. Wykwintne danie spodoba się wszystkim, którzy przestrzegają zdrowej diety i dbają o sylwetkę. A ryba gotuje się bardzo szybko, co jest ważne dla nowoczesnej gospodyni domowej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść rybę z łusek, wypatrosz, opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

Dobrze natrzyj Dorado ze wszystkich stron solą, włoskimi ziołami, czarnym pieprzem i odstaw na 10 minut.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół. Wyciśnij sok z jednej połowy, drugą pokrój w małe pół na pół.

Posmaruj rybę olejem, skrop sokiem z cytryny i ułóż na folii.

Włóż kilka plasterków cytryny do brzucha Dorado, resztę zachowaj do podania.

Na wierzch dodaj gałązki rozmarynu, przykryj szczelnie folią i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zdejmij górny arkusz folii i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
2 komentarzy