Tradycyjnie placki ziemniaczane są wykonane ze świeżych startych ziemniaków. Ale są też inne interesujące opcje. Oczywiście tłuczone ziemniaki nie są klasykami, ale co za różnica, jeśli okaże się bardzo smaczne, a twoje gospodarstwo domowe z pewnością to pokocha.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 20 g
- mąka - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- mleko - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grubo posiekaj ziemniaki, gotuj do miękkości i zetrzyj na puree z mlekiem i masłem.
Dodaj przyprawy, mąkę i jajko do puree i dokładnie wymieszaj, aż się połączą.
Rozłóż placki ziemniaczane na patelni łyżką lub najpierw uformuj rękami.
Smaż z obu stron, aż uzyskasz ładny złoty odcień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy