Indyk robi bardzo smaczne kotlety. Do mięsa mielonego nie dodaję ziemniaków, chleba ani kaszy manny. Tylko przyprawy, czosnek i smażona cebula. Z tego powodu danie jest apetyczne, obfite i aromatyczne. Wypróbuj ten przepis i Ty!
Składniki
- mielony Indyk - 600 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 4 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej 1 łyżkę na patelni. l olej roślinny, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Połącz mielonego indyka, pieczeń, jajko, sól i mielony pieprz.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze zagnieść masę rękami.
Nabierz łyżką trochę mięsa mielonego, uformuj kotlet w dłoniach i połóż na rozgrzanej patelni z olejem. Powtórz procedurę z resztą mięsa mielonego.
Smaż kotlety przez 4-5 minut na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą stronę,
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie przez kolejne 5-7 minut.
Złóż kotlety do natłuszczonej formy, przykryj folią i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.