dania główne 22.01.2022

kotlety z indyka

35 min
4 porcje
Kotlety z indyka
ffphoto, stock.adobe.com
0

Indyk robi bardzo smaczne kotlety. Do mięsa mielonego nie dodaję ziemniaków, chleba ani kaszy manny. Tylko przyprawy, czosnek i smażona cebula. Z tego powodu danie jest apetyczne, obfite i aromatyczne. Wypróbuj ten przepis i Ty!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Rozgrzej 1 łyżkę na patelni. l olej roślinny, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Połącz mielonego indyka, pieczeń, jajko, sól i mielony pieprz.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze zagnieść masę rękami.

Nabierz łyżką trochę mięsa mielonego, uformuj kotlet w dłoniach i połóż na rozgrzanej patelni z olejem. Powtórz procedurę z resztą mięsa mielonego.

Smaż kotlety przez 4-5 minut na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą stronę,

Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie przez kolejne 5-7 minut.

Złóż kotlety do natłuszczonej formy, przykryj folią i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy