Najlepiej smakuje z młodych buraków, ale możesz użyć dowolnego. Najważniejsze jest to, że warzywo jest słodkie i soczyste. Sałatka powinna być ostra, więc dodaj dużo czerwonej papryki i czosnku. Sok z cytryny można zastąpić octem.
Składniki
- Burak - 400 g
- orzechy włoskie - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- suszone śliwki (bez pestek) – 50 g
- sok z cytryny - 3 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki i zetrzyj.
Suszone śliwki zalej gorącą wodą przez 10 minut.
Odcedź, osusz suszone śliwki ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Połącz buraki, suszone śliwki, orzechy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Sól, pieprz, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy