sałatki 22.01.2022

Sałatka z kalmarów, cytryny i oliwek

20 min
4 porcje
Sałatka z kalmarami, cytryną i oliwkami
al62, stock.adobe.com
0

Miłośnicy jasnych smaków pokochają tę sałatkę. Kalmary są marynowane w cytrynach i są niezwykle soczyste. Takie danie doskonale zastąpi solenie na stole i przejmie rolę przekąski. Możesz również dodać zieloną cebulę lub pachnącą pietruszkę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zanurz tusze kalmarów we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i włóż do ostygnięcia na talerzu.

Pokrój schłodzone kalmary w pierścienie.

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i lekko zrumień pierścienie kalmarów na szybkim ogniu.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić w plasterki.

Wymieszaj kalmary, cytrynę, kapary i oliwki.

Dodaj sól, mielony pieprz i pozostałą oliwę z oliwek. Przed podaniem sałatka powinna odstawić na 30-40 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy