Miłośnicy jasnych smaków pokochają tę sałatkę. Kalmary są marynowane w cytrynach i są niezwykle soczyste. Takie danie doskonale zastąpi solenie na stole i przejmie rolę przekąski. Możesz również dodać zieloną cebulę lub pachnącą pietruszkę.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz tusze kalmarów we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i włóż do ostygnięcia na talerzu.
Pokrój schłodzone kalmary w pierścienie.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i lekko zrumień pierścienie kalmarów na szybkim ogniu.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić w plasterki.
Wymieszaj kalmary, cytrynę, kapary i oliwki.
Dodaj sól, mielony pieprz i pozostałą oliwę z oliwek. Przed podaniem sałatka powinna odstawić na 30-40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy