Koreańska marchewka od dawna jest częstym gościem na naszych stołach i nie spieszy się z rezygnacją. Ale dlaczego nie poeksperymentować z resztą składników? Oferuję własną wersję sałatki z jabłkiem i rzodkiewką.
Składniki
- marchew - 2 kawałki
- jabłka - 1 rzecz
- rzodkiewka - 5 sztuk
- czosnek - 1 ząbek
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- ostra czerwona papryka (mielony) – 1 szczypta
- mielona kolendra - 1 szczypta
- papryka - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce i podobnie zetrzyj jabłko osobno. Skrop jabłko sokiem z cytryny.
Pokrój rzodkiewki w cienkie paski i wymieszaj składniki.
Połącz ocet, olej, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy, polej sałatkę i wymieszaj.
Pozostaw do zaparzenia pod folią przez co najmniej pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy