sałatki
22.01.2022
sałatka ze szparagami, pieczoną czerwoną rybą i jajkami przepiórczymi
35 min
5 porcji
Kolejny świetny przepis dla miłośników szparagów. Obfita sałatka zastąpi pełny obiad i uzupełni zapasy witamin w organizmie. Szparagi powinny być lekko chrupiące. Aby to zrobić, natychmiast po ugotowaniu przenieś go do zimnej wody.
Składniki
- czerwona ryba - 250 g
- jaja przepiórcze (gotowane) – 5 sztuk
- ziemniaki (gotowane) – 200 g
- szparagi - 200 g
- sałata - 1 pęczek
- Olej roślinny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony koper włoski - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz szparagi, odetnij twarde krawędzie.
Zagotuj wodę, dodaj sól i szparagi. Gotuj przez 5-7 minut.
Natrzyj czerwoną rybę solą, koprem włoskim i skrop sokiem z cytryny.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż rybę do miękkości.
Pokrój ryby, szparagi, ziemniaki i obrane jajka.
Na osobnej patelni lekko zrumienić ziemniaki
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Połącz liście sałaty, szparagi, jajka, ryby i ziemniaki.
Dodaj sól, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj szczypcami do sałatek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy