Tradycyjnie świętom domowym towarzyszą bujne uczty. Ale często chcesz dodać kilka nowych potraw do zwykłego menu, więc radzę wypróbować ten przepis na sałatkę. Mile zaskoczy niezwykłymi kombinacjami smakowymi i pięknem.
Składniki
- szpinak - 150 g
- Mieszanka sałatek - 50 g
- Gruszka - 2 kawałki
- Ser Dor Bleu - 150 g
- żurawina (suszone) – 2 art.
- orzechy włoskie - garść
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Szpinak i mieszanka sałatek opłucz, strząśnij i rozłóż do wyschnięcia na ręczniku.
Pokrój gruszkę na cienkie plasterki, ser na małe kawałki.
Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni lub w piekarniku.
W szerokiej salaterce połącz szpinak, mieszankę sałatkową, gruszkę, ser, żurawinę i orzechy.
Dodaj sól, mielony pieprz, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj szczypcami do sałatek i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy