Nawet ktoś, kto po raz pierwszy wszedł do kuchni, może przygotować tę sałatkę. Nie musisz gotować makaronu, a warzywa można kroić, jak chcesz. Najważniejsze, aby nie przesadzić z solą i przyprawami. Polecam dodawanie ich w minimalnych ilościach.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- ogórki - 2 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Zieleń - kilka gałązek
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Posiekaj zioła i obraną paprykę.
Zetrzyj marchewki i ogórki na specjalnej tarce.
Wymieszaj funchozę, warzywa i zioła.
W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, sok z cytryny, olej sezamowy, mielony imbir i sól.
Wlej przygotowany sos do sałatki, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy