sałatki 22.01.2022

Sałatka z kalmarów, cebuli i ziół

15 min
4 porcje
Sałatka z kalmarów, cebuli i ziół
lilechka75, stock.adobe.com
0

Chcesz uzupełnić obiad fantazyjną sałatką? Wypróbuj ten przepis! Kalmary są nasączone cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i są marynowane. Możesz podać takie danie z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub po prostu z chlebem.

Składniki

  • kalmary - 4 tusze
  • cebula - 2 kawałki
  • Zieleń (Dowolna) – 30 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok z cytryny - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • mielona kolendra - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zanurz kalmary we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i połóż na talerzu.

Pokrój schłodzone kalmary w cienkie kostki.

Obierz i pokrój cebulę w pierścienie, posiekaj warzywa.

Połącz kalmary, cebulę, zioła i czosnek przepuszczony przez prasę.

Dodaj sól, zmieloną kolendrę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj i włóż sałatkę do lodówki na 30-40 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy