Chcesz uzupełnić obiad fantazyjną sałatką? Wypróbuj ten przepis! Kalmary są nasączone cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i są marynowane. Możesz podać takie danie z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub po prostu z chlebem.
Składniki
- kalmary - 4 tusze
- cebula - 2 kawałki
- Zieleń (Dowolna) – 30 g
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz kalmary we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i połóż na talerzu.
Pokrój schłodzone kalmary w cienkie kostki.
Obierz i pokrój cebulę w pierścienie, posiekaj warzywa.
Połącz kalmary, cebulę, zioła i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sól, zmieloną kolendrę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj i włóż sałatkę do lodówki na 30-40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy