sałatki 22.01.2022

Śledź pod futrem z pieczonych buraków

1 godz. 10 min.
4 porcje
Śledź pod futrem z pieczonych buraków
Syrtseva Tatiana, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele opcji popularnej sałatki "Śledź pod futrem". Dziś proponuję poeksperymentować z burakami-upiec je w piekarniku z sokiem z cytryny i pieprzem. Niewielkie odchylenie od zwykłej receptury, ale daje zaskakująco zauważalny wynik.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posmaruj buraki sokiem z cytryny, natrzyj pieprzem, zawiń w folię i wyślij do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

Umyte ziemniaki i marchewki włożyć do głębokiego rondla, zalać zimną wodą i gotować do miękkości.

Posiekaj cebulę i jajka nożem, zetrzyj pozostałe warzywa. Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki.

Na przygotowanym talerzu ułóż warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.

Następnie ułóż marchewki i jajka. Sól i pieprz ponownie. Na wierzch dodaj warstwę buraków zmieszanych z majonezem.

Udekoruj gotową sałatkę plasterkami cytryny, ziołami i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy