Istnieje wiele opcji popularnej sałatki "Śledź pod futrem". Dziś proponuję poeksperymentować z burakami-upiec je w piekarniku z sokiem z cytryny i pieprzem. Niewielkie odchylenie od zwykłej receptury, ale daje zaskakująco zauważalny wynik.
Składniki
- śledź (lekko solony) – 1 rzecz
- Burak - 200 g
- ziemniaki - 200 g
- marchew (średni) – 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 180 ml
- pietruszka - 2 gałązki
- cytryna - 3 plasterki
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posmaruj buraki sokiem z cytryny, natrzyj pieprzem, zawiń w folię i wyślij do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
Umyte ziemniaki i marchewki włożyć do głębokiego rondla, zalać zimną wodą i gotować do miękkości.
Posiekaj cebulę i jajka nożem, zetrzyj pozostałe warzywa. Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki.
Na przygotowanym talerzu ułóż warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż marchewki i jajka. Sól i pieprz ponownie. Na wierzch dodaj warstwę buraków zmieszanych z majonezem.
Udekoruj gotową sałatkę plasterkami cytryny, ziołami i wstaw do lodówki na 2 godziny.