Uwielbiam mięso z różnymi sosami owocowymi i jagodowymi. Jednym z moich ostatnich znalezisk jest taki sos gruszkowy. Bardzo nietypowy, bo nie spotkałem takiego nawet w restauracjach. Ale jednocześnie bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.
Składniki
- Gruszka - 4 kawałki
- oliwa z oliwek - 120 ml
- szalotka - 2 kawałki
- czosnek - 6 ząbki
- woda - 2 art.
- tymianek - 2 gałązki
- bulion mięsny - 900 ml
- ocet balsamiczny - 2 art.
- Sol - 3 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przekrój gruszki na pół, usuń środek, posmaruj połówki olejem i ułóż na blasze do pieczenia, ściętą stroną do dołu.
Grubo posiekaj cebulę i zawiń ją czosnkiem w folię. Dodaj tam jeszcze 2 łyżki oleju i wody.
Piecz wszystko razem w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200-220 stopni.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i gotuj przez kolejne pół godziny na małym ogniu.
Ubij go blenderem i dopraw do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy