sosy 14.06.2023

sos do mięsa gruszkowego

1 godz. 0 min.
4 porcje
Sos do mięsa gruszkowego
0

Uwielbiam mięso z różnymi sosami owocowymi i jagodowymi. Jednym z moich ostatnich znalezisk jest taki sos gruszkowy. Bardzo nietypowy, bo nie spotkałem takiego nawet w restauracjach. Ale jednocześnie bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przekrój gruszki na pół, usuń środek, posmaruj połówki olejem i ułóż na blasze do pieczenia, ściętą stroną do dołu.

Grubo posiekaj cebulę i zawiń ją czosnkiem w folię. Dodaj tam jeszcze 2 łyżki oleju i wody.

Piecz wszystko razem w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200-220 stopni.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu i gotuj przez kolejne pół godziny na małym ogniu.

Ubij go blenderem i dopraw do smaku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy