sosy 14.06.2023

sos na bulionie mięsnym

35 min
4 porcje
Sos na bulionie mięsnym
0

Bardzo bogaty w smak, a jednocześnie bardzo łatwy do przygotowania sos to taki sos na bulionie mięsnym. Zawsze robię to, gdy gotuję zupę lub coś podobnego. Następnie doskonale uzupełnia różnorodne dania główne, zwłaszcza z mięsa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podsmaż mąkę na złoty kolor na połowie masła.

Wlej bulion, ciągle mieszając, aby nie było grudek.

Kontynuując mieszanie, dodaj przyprawy, sól i żółtko.

Podgrzej sos do wrzenia, ciągle ubijając trzepaczką.

Dodaj pozostałe masło i sok z cytryny i ponownie wymieszaj.

W razie potrzeby dodaj posiekane warzywa do sosu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy