Bardzo bogaty w smak, a jednocześnie bardzo łatwy do przygotowania sos to taki sos na bulionie mięsnym. Zawsze robię to, gdy gotuję zupę lub coś podobnego. Następnie doskonale uzupełnia różnorodne dania główne, zwłaszcza z mięsa.
Składniki
- masło - 60 g
- mąka - 40 g
- bulion mięsny - 500 ml
- sól - 0.5 łyżeczka
- żółtka - 1 rzecz
- cytryna - 0.5 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podsmaż mąkę na złoty kolor na połowie masła.
Wlej bulion, ciągle mieszając, aby nie było grudek.
Kontynuując mieszanie, dodaj przyprawy, sól i żółtko.
Podgrzej sos do wrzenia, ciągle ubijając trzepaczką.
Dodaj pozostałe masło i sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
W razie potrzeby dodaj posiekane warzywa do sosu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy