Ze względu na fakt, że śliwki praktycznie nie różnią się smakiem od zwykłych śliwek, doskonale nadają się do potraw z nich. Na przykład gruziński sos tkemali z tarniny okazuje się bardzo smaczny. Chyba że jest kilka niuansów, ale opowiem o nich w przepisie.
Składniki
- turn (śliwka) – 600 g
- cukier - 2 art.
- woda - 50 ml
- sól - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 0.5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- kolendra - 1 pęczek
- czosnek - 3 ząbki
- Chili - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej tarninę wodą, gotuj do miękkości i przetrzyj przez sito.
Zmiel warzywa, czosnek i chili w blenderze.
Połącz wszystkie składniki i gotuj tkemali przez około 15 minut na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy