Ten aromatyczny i orzeźwiający napój może być godną alternatywą dla kawy. Podgrzane mleko przed podaniem można ubić na lekką pianę za pomocą cappuccinator lub miksera stojącego.
Składniki
- woda - 200 ml
- mleko - 150 ml
- herbata (czarny liść) – 2 łyżeczka
- Goździk - 5 sztuk
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,5 CZ. l
- mielony czarny pieprz - na czubku noża
- cukier - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przenieś wszystkie przyprawy i cukier do chochli lub małego rondla.
Wlej wodę i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj herbatę liściastą i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Odcedź napój, wlej go do filiżanek i dodaj ciepłe mleko.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy