napoje 22.06.2023

kompot wiśniowy

10 min
12 porcji
Kompot wiśniowy
Aleksiej Filatow, stock.adobe.com
0

Czy można zrezygnować ze szklanki zimnego kompotu z wiśni? Mocny aromat i delikatna kwaskowatość doskonale orzeźwiają i ożywiają, a o kolorze napoju można ogólnie pisać wiersze. Kompot gotuje się prosto i bardzo szybko. Dzielę się z Tobą przepisem.

Składniki

  • wiśnia - 250 g
  • cukier - 180 g
  • woda (filtrowane) – 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej wiśnie na 10 minut osoloną wodą.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Za pomocą szpilki lub specjalnego przyrządu oczyść wiśnie z pestek.

Zagotuj wodę, dodaj wiśnie i gotuj przez 5 minut.

Wyłącz ogień, dodaj cukier i wymieszaj.

Zaparz kompot pod przykryciem przez 1 godzinę.

Odcedź, wlej do przygotowanych butelek i włóż do lodówki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy