Czy można zrezygnować ze szklanki zimnego kompotu z wiśni? Mocny aromat i delikatna kwaskowatość doskonale orzeźwiają i ożywiają, a o kolorze napoju można ogólnie pisać wiersze. Kompot gotuje się prosto i bardzo szybko. Dzielę się z Tobą przepisem.
Składniki
- wiśnia - 250 g
- cukier - 180 g
- woda (filtrowane) – 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej wiśnie na 10 minut osoloną wodą.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Za pomocą szpilki lub specjalnego przyrządu oczyść wiśnie z pestek.
Zagotuj wodę, dodaj wiśnie i gotuj przez 5 minut.
Wyłącz ogień, dodaj cukier i wymieszaj.
Zaparz kompot pod przykryciem przez 1 godzinę.
Odcedź, wlej do przygotowanych butelek i włóż do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy