Zdrowy napój wielu pamięta z dzieciństwa, ponieważ prawie w każdej rodzinie matki i babcie gotowały go zimą na święta. Pachnący kompot z suszonych owoców wlewano do pięknego dzbanka i umieszczano na środku stołu. Przygotujmy go dzisiaj razem!
Składniki
- suszone owoce - 200 g
- rodzynki - garść
- cukier - 150 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone owoce, umieść rodzynki w durszlaku i dokładnie spłucz wrzącą wodą.
Zagotuj wodę, dodaj suszone owoce, rodzynki i kwas cytrynowy. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Dodaj cukier, wymieszaj i nalegaj pod pokrywką przez 2 godziny.
Odcedź kompot, wlej do przygotowanych butelek i włóż do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy