Aromatyczny napój ze słonecznych mandarynek jest lubiany przez wszystkich bez wyjątku. Radzę wybrać dla niego miękkie owoce o spłaszczonym kształcie. Kompot z takich mandarynek można gotować bez cukru. Ogólnie rzecz biorąc, lepiej skupić się na swoim guście.
Składniki
- mandarynki - 5 sztuk
- cukier - 200 g
- woda (oczyszczona) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mandarynki opłucz wrzącą wodą, obierz i białe folie, podziel na plasterki.
Włóż cytrusy do rondla, przykryj cukrem i dobrze zetrzyj tłuczkiem.
Wlej wodę i gotuj przez 3 minuty od wrzenia.
Wyłącz ogrzewanie, przykryj i zaparzaj przez 20 minut.
Odcedź kompot przez podwójną warstwę gazy, wlej do czystych butelek i włóż do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy