napoje 05.10.2022

kompot z zielonego agrestu z miętą

20 min
4 porcje
Kompot z zielonego agrestu z miętą
Dmytro Titov, stock.adobe.com
0

Kwaśny zielony agrest jest idealny do lekkich napojów orzeźwiających. Na przykład dla takiego kompotu z miętą. Nawiasem mówiąc, można go przekształcić w pełnoprawną dekorację stołu, jeśli natychmiast podasz go w szklankach z lodem i świeżymi jagodami.

Składniki

  • agrest (zielony) – 1 kg
  • mięta - 1 pęczek
  • brązowy cukier - 120 g
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij agrest wodą i zagotuj.

Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.

Dodaj liście mięty i gotuj kompot przez około 10 minut na małym ogniu.

Pozwól mu trochę ostygnąć, odcedź i całkowicie ostudź.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy