napoje 03.06.2023

kompot porzeczkowy

15 min
12 porcji
Kompot porzeczkowy
tycoon101, stock.adobe.com
0

W upalny dzień trudno odmówić szklanki zimnego kompotu porzeczkowego. Orzeźwiający napój doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Można go gotować z różnych rodzajów porzeczek z dodatkiem miodu, cukru i aromatycznych przypraw.

Składniki

  • porzeczka (Dowolna) – 500 g
  • cukier - 1 szkło
  • woda - 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki i dokładnie spłucz.

Zagotuj wodę, dodaj porzeczki i gotuj przez 5 minut.

Wyłącz ogień, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

Zaparz gotowy kompot porzeczkowy pod pokrywką przez 15 minut. Następnie wlej do przygotowanego pojemnika i włóż do lodówki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy