Z czego nasi przodkowie nie gotowali kwasu chlebowego. Żytni, chlebowy, owocowy, jagodowy, miodowy. Osobno chciałbym zwrócić uwagę na otrębowy kwas chlebowy. Jest jasny niezwykły smak i podwójne korzyści dla organizmu. Szczególnie polecam go fanom prawidłowego odżywiania.
Składniki
- woda - 5 L
- liście wiśni - 1 garść
- otręby pszenne - 500 g
- mąka kukurydziana - 3 art.
- biały chleb - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj jedną trzecią otrębów, bułkę tartą, trochę wody i zetrzyj masę.
Pozostaw go w ciepłym miejscu pod pokrywką na 2 dni.
Wymieszaj ten kęs, Pozostałe otręby i mąkę kukurydzianą.
Napełnij gorącą wodą i dodaj liście wiśni.
Pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Mieszaj 2-3 razy w czasie.
Odcedź kwas chlebowy i butelkuj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy