napoje 05.06.2023

sok z liści łopianu

10 min
2 porcje
Sok z liści łopianu
Madeleine Steinbach, stock.adobe.com
0

Wielu w kraju rośnie łopian. Nie spiesz się, aby pozbyć się kolczastej rośliny, lepiej przygotować zdrowy sok z liści łopianu. Zaleca się picie go na świeżo, ale w razie potrzeby będzie dobrze przechowywać w lodówce do 7 dni.

Składniki

  • Zieleń (liście łopianu) – 200 g
  • woda (gotowany) – 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz liście łopianu i zalej zimną wodą przez 3-4 godziny.

Odcedź, lekko wyciśnij warzywa.

Przełóż liście przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Umieść powstałą masę w gazie i dobrze wyciśnij.

Wymieszaj gotowy sok z liści łopianu z przegotowaną wodą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy