napoje 22.06.2023

kompot z głogu

15 min
8 porcji
Kompot z głogu
Tatiana Pinkasiewicz, stock.adobe.com
0

Dobroczynne właściwości głogu są znane od dawna, więc jagody są zwykle sprzedawane wraz z ziołami. Kompot z głogu wzmacnia układ odpornościowy i normalizuje ciśnienie krwi. Stężenie w napoju nie jest wysokie, ale nadal radzę pić go w małych porcjach.

Składniki

  • Głogów - 350 g
  • cukier - 150 g
  • woda (filtrowane) – 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj głóg i dokładnie spłucz.

Zagotuj wodę, dodaj jagody i gotuj przez 3 minuty.

Dodaj cukier, gotuj przez kolejne 2 minuty i wyłącz ogrzewanie.

Nalegaj na kompot pod przykryciem przez co najmniej kwadrans.

Odcedź, wlej do butelek i włóż do lodówki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy