Sok z borówki brusznicy z mrożonych jagód zawsze pozostaje ulubionym napojem naszej rodziny. Zdrowe jagody przygotowane według tego przepisu dają nam aromatyczny smak, a także są bogate w witaminy.
Składniki
- borówka brusznica - 500 g
- woda - 2 L
- cukier - 250 g
- cytryna - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do przygotowania napoju owocowego używam mrożonych jagód. Wyjmij je wcześniej i rozmroź. Opłucz i wrzuć do durszlaka, aby nadmiar wody był dobrze szklany.
Włóż jagody do sita i zmiel je moździerzem lub widelcem. Odstaw sok na bok.
Włóż wodę, wlej tam ciasto z jagód. Dodaj plasterki cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia.
Gdy syrop się zagotuje, odcedź go przez sito. Dodaj sok z borówki brusznicy do czystej wody. Dobrze wymieszaj i wlej do karafki. Napój owocowy można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy