Takie kanapki można zabrać ze sobą na piknik lub w podróż. Na gorąco indyk z pewnością smakuje lepiej, ale nawet gdy ostygnie, przekąska nadal jest smaczna i sycąca. Mówię Ci, jak marynować cebulę i robić kanapki.
Składniki
- Indyk (filet) – 300 g
- chleb - 6 plasterki
- papryka - pół
- cebula fioletowa - 2 kawałki
- Mieszanka sałatek - 50 g
- ocet winny - 1 art.
- SOS (Tatar) – 3 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz i pokrój w małe kostki.
Dodaj sól, zmielony pieprz i wymieszaj.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj indyka i smaż do miękkości.
Pokrój paprykę w cienkie półpierścienie.
Obierz cebulę, pokrój w pierścienie i opłucz pod bieżącą wodą.
Wymieszaj cebulę z octem winnym, cukrem i oliwą z oliwek. Przykryj i pozostaw do marynowania na 10 minut.
Chleb zrumienić na patelni po obu stronach.
Posmaruj chleb sosem i ułóż mieszankę sałatkową.
Dodaj kawałki indyka, paprykę i marynowaną cebulę. Przykryj wierzch kromką chleba. Powtórz te same kroki z pozostałymi składnikami.