Jakoś spróbowałem tych sajgonek w jednej uroczej tajskiej restauracji. I tak w naszym domu pojawiła się kolejna ulubiona przekąska, która jest tak przyjemna, aby zaskoczyć bliskich. Dzielę się szybkim i sprawdzonym przepisem!
Składniki
- papier ryżowy - 6 arkusze
- paluszki krabowe - 100 g
- marchew - 1 rzecz
- ogórki - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- sałata lodowa - 30 g
- śmietana - 100 g
- sos sojowy - 2 art.
- czosnek - 1 ząbek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj warzywa i pokrój je w cienkie paski razem z paluszkami krabowymi.
Wymieszaj śmietanę z sosem sojowym i zmiażdżonym czosnkiem. Możesz zrobić sajgonki bez sosu w środku, ale okazuje się, że jest delikatniejszy.
Przygotuj papier ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle należy go lekko zwilżyć, aby się nie złamał.
Na każdym liściu połóż liść sałaty na środku, kilka pasków warzyw i paluszków krabowych.
Lekko polej nadzienie sosem śmietanowym i zwiń boczne krawędzie papieru ryżowego.
Rzuć ciasne rolki. Aby krawędzie lepiej przylegały, zwilż je dodatkowo wodą.