przekąski 22.01.2022

sajgonki z paluszkami krabowymi i warzywami

10 min
4 porcje
Sajgonki z paluszkami krabowymi i warzywami
seagames50, stock.adobe.com
0

Jakoś spróbowałem tych sajgonek w jednej uroczej tajskiej restauracji. I tak w naszym domu pojawiła się kolejna ulubiona przekąska, która jest tak przyjemna, aby zaskoczyć bliskich. Dzielę się szybkim i sprawdzonym przepisem!

Składniki

dla rolek:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj warzywa i pokrój je w cienkie paski razem z paluszkami krabowymi.

Wymieszaj śmietanę z sosem sojowym i zmiażdżonym czosnkiem. Możesz zrobić sajgonki bez sosu w środku, ale okazuje się, że jest delikatniejszy.

Przygotuj papier ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle należy go lekko zwilżyć, aby się nie złamał.

Na każdym liściu połóż liść sałaty na środku, kilka pasków warzyw i paluszków krabowych.

Lekko polej nadzienie sosem śmietanowym i zwiń boczne krawędzie papieru ryżowego.

Rzuć ciasne rolki. Aby krawędzie lepiej przylegały, zwilż je dodatkowo wodą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy