desery 22.01.2022

Macarons z mascarpone

2 godz. 0 min.
15 sztuk
Macarons z mascarpone
0

Macaron to popularny francuski deser przygotowywany na bazie mąki migdałowej i bezy. Jako nadzienie można użyć Kurda owocowo-jagodowego, ganache czekoladowego, karmelu, twarogu i wielu innych.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj mąkę z proszkiem i wlej do blendera, obracaj przez 30 sekund.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj 50 g białka do mąki z proszkiem i wymieszaj szpatułką. Na razie odłóż na bok.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wlej cukier (150 g) do rondla i dodaj wodę. Mieszając, zagotuj syrop.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

W tym samym czasie wlej pozostałe 50 g białka do miski i ubij mikserem.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Temperatura syropu powinna wynosić około 110-114 stopni. Podczas sprawdzania Nie dotykaj sondy termometru na dnie patelni, ponieważ tam temperatura jest wyższa. Wlej syrop o pożądanej temperaturze cienkim strumieniem do ubijających się białek, starając się wylać na ścianę miski. Jeśli wlasz wszystko na raz, masa może spaść, a beza nie zadziała. Po dodaniu syropu ubijaj bezę jeszcze przez kilka minut, aż uzyskasz gęstą, gęstą masę ze szczytami.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

W misce z bezą dodaj mąkę z proszkiem i białkiem, wymieszaj szpatułką.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Podczas procesu ugniatania dodaj barwnik. Właściwe ciasto makaronowe powoli spłynie z łopatki.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Przenieś ciasto do worka do szprycowania i odłóż małe porcje na matę silikonową lub teflonową. Konieczne jest sadzenie w szachownicę dla lepszej cyrkulacji powietrza. Połóż ręcznik na stole i kilkakrotnie stuknij blachę do pieczenia z półfabrykatami. W ten sposób wydostanie się nadmiar powietrza, a dzioby na pokrywkach zostaną wygładzone. Pozostaw puste miejsca do wyschnięcia na stole, aż przestaną przyklejać się do palca. Możesz również włożyć je do piekarnika o 40-50 stopni – wtedy będzie szybciej. Gdy pokrywki wyschną, piecz je w 140 stopniach przez 14-16 minut.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

W misce włóż mascarpone i ubij.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Dodaj cukier puder i ubij 30 C.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10

Wlej ciemny rum i jeszcze raz ubij. Rum można pominąć, jeśli wśród degustatorów są dzieci.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 11

Przenieś krem do worka do szprycowania.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 12

Pozwól gotowym pokrywkom makaronu ostygnąć na macie, a następnie ostrożnie je oddziel. Wybierz pary o podobnej średnicy. Nałóż krem na jedną część i przykryj drugą połówką.

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 13

Gotowe makarony można spróbować od razu lub włożyć do lodówki i pozostawić na noc. Namoczony w śmietanie deser okaże się jeszcze smaczniejszy!

Macarons z mascarpone: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 14

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy