![Kompot gruszkowy na zimę Kompot gruszkowy na zimę](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/9948/c9c34444acad938a6eb64b751627abe4.jpg)
Lubię robić kompot w małych słoikach i podawać go na śniadanie lub zamiast deseru. Ale możesz zrobić duże puste miejsca w ten sam sposób-zmienia się tylko ilość syropu. Gruszkę można obrać lub pozostawić w ten sposób.
Składniki
- Gruszka - 450 g
- cukier - 90 g
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj gruszki, usuń środek i pokrój je w duże plasterki. Małe owoce można pokroić na pół.
![Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1 Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/9948/dc0e68fc5a39bff8b77224d496a940c6.jpg)
Napełnij wysterylizowane słoiki i posyp gruszki cukrem i kwasem cytrynowym.
![Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2 Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/9948/3ab59c3937a56fcd6d98fe0596d01c2a.jpg)
Zalej wrzącą wodą, przykryj i włóż słoiki do garnka z wodą.
![Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3 Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/9948/6d0e445ed559a997594de5a4309fea67.jpg)
Gotuj je w ten sposób przez 15 minut po ugotowaniu, a następnie natychmiast zwiń.
![Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4 Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/9948/3c2c1407ea4169b969ce28dafdf128a1.jpg)
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy