kompot gruszkowy na zimę

35 min
2 porcje
Kompot gruszkowy na zimę
0

Lubię robić kompot w małych słoikach i podawać go na śniadanie lub zamiast deseru. Ale możesz zrobić duże puste miejsca w ten sam sposób-zmienia się tylko ilość syropu. Gruszkę można obrać lub pozostawić w ten sposób.

Składniki

  • Gruszka - 450 g
  • cukier - 90 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj gruszki, usuń środek i pokrój je w duże plasterki. Małe owoce można pokroić na pół.

Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Napełnij wysterylizowane słoiki i posyp gruszki cukrem i kwasem cytrynowym.

Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zalej wrzącą wodą, przykryj i włóż słoiki do garnka z wodą.

Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Gotuj je w ten sposób przez 15 minut po ugotowaniu, a następnie natychmiast zwiń.

Kompot gruszkowy na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy