marynowana zielona fasola na zimę w słoikach

2 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Marynowana fasolka szparagowa na zimę w słoikach
Iris, stock.adobe.com
0

Zimą używam marynowanej zielonej fasoli nie tylko jako przystawki, ale dodaję ją do różnych sałatek i dań głównych. Dobrze jest dodać taką fasolę do gulaszu warzywnego i upiec z mięsem. Przedmiot jest smaczny i bardzo chrupiący. Dzielę się przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spłucz strąki fasoli, odetnij ogony. Jeśli strąki są zbyt długie, pokrój je na 2-3 części.

Umieść przygotowaną fasolę w wcześniej wysterylizowanych słoikach.

Zagotuj wodę i zalej fasolę w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 20 minut. Następnie spuść wodę i powtórz procedurę ponownie z nową wrzącą wodą.

W razie potrzeby dodaj do słoików groszek czarnego pieprzu i goździki.

Z 3 litrów wody i soli ugotuj solankę.

Wlej fasolę w słoikach do góry wrzącą solanką, dodaj ocet.

Zwiń słoiki z półfabrykatem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną zieloną fasolkę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy