kawior z ogórków na zimę bez sterylizacji

40 min
2 puszki
Kawior z ogórków na zimę bez sterylizacji
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Nie wiesz, jak używać przejrzałych ogórków? Następnie zapisz prosty przepis w skarbonce. W końcu u dobrej gospodyni nic się nie marnuje! Kawior okazuje się bardzo smaczny, zimą doskonale uzupełnia wszelkie dodatki i dania z drobiu i mięsa.

Składniki

  • ogórki - 500 g
  • marchew - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • Pasta pomidorowa - 1 art.
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • liść laurowy - 1 szt.
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet (9%) – 30 ml
  • cukier - 1 art.
  • sól - 15 G

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, obierz, pokrój w drobną kostkę.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.

W garnku do gotowania połącz ogórki, cebulę i marchewkę. Dodaj sól, cukier, koncentrat pomidorowy, ziarna pieprzu i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie ugotowane.

5 minut przed końcem gotowania wprowadź ocet, wymieszaj.

Zapakuj wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy